Блог

всички публикации

Проектиране за производство с метални листове - една статия на Desktop Engineering

Изработката на компоненти от метални листове е практика от векове наред. Днес, възможността да вземете един метален лист и да създадете сложни форми е от съществено значение за създаването на много продукти. Добавянето на възможност за производство чрез използване на цифрово управлявани машини не само е направило процеса по-ефективен, но и по-мощно средство за създаване на леки и ефективни компоненти - както по отношение на използването на материали, така и по време на процеса. 

Детайлите от листов материал в едно изделие могат да бъдат един отделен компонент или почти целият продукт. Дизайнът на детайли от листов материал предлага уникален набор от предизвикателства на инженера. Въпреки, че самият материал има най-простата форма (лист), създаването на формата, решавайки конкретни инженерни и конструктивни изисквания, е сама по себе си предизвикателство. Освен това, изискванията при производството (лазерно рязане, щанцоване, заваряване и асемблиране) добавят допълнителни предизвикателства.

 

Резултат с изображение за "SOLID EDGE UNFOLD"

 

Съвременните решения за 3D проектиране и инженеринг предлагат редица функции, които са част от процеса за работа с листов материал. Софтуерът помага при изграждането на геометрията, използвайки комбинация от скици и интелигентни построения. Определяйки детайла като "листов материал", това Ви позволява да добавяте гънки, подгъви, подложки и фланци, както и специфични особености на листовият материал като вдлъбнати области, легла и др. Ключът е това да се направи чрез характеристиките на материала, които стоят в основата на целия процес. Проектирането с листов материал се извършва в контекста на целият проект и в средата за асемблиране. Докато използването на такива системи обикновено се фокусира върху моделирането на детайлите в 3D (позволяващо откриване на взаимни прониквания), една истинска, най-добра система в този клас трябва да поддържа разгъната версия на детайла, която е от съществено значение за целия процес. Ето четири неща, за които трябва да се замислите, когато създавате изделия от листов материал.

 

donido.19

Цех за млекопреработка, проект на ДОНИДО Машин Индъстри Хасково

КЛЮЧЪТ Е В РАЗГЪВКАТА!

Разгъвката е фундаментален разграничител при работа с листов материал. Често Вие може да моделирате някои интересни форми с метални листове които изглеждат добре в 3D, но да са напълно непроизводими в реални условия. 2D разгънатият модел на детайла е от ключово значение както за чертежа, така и за производствения процес, за подаването на управляващи данни за различните машини. Той е основата за фигурния разкрой и технологичното проектиране. Данните от 2D разгъвката са важни и за създаване на заготовките при технология за разкрояване с лазерна или водна струя. След това, разбира се, са необходими и координати на местата за огъване и щанцоване, независимо дали използвате машини с цифрово управление или такива с ръчно управление. Ако погледнем в света на проектирането на щанци с прогресивно изтегляне, тогава и разгъвката, и 3D модела са фундаментални за всяко ниво на щанцоване. Наличието на 2D разгъвка, синхронизирана с 3D модела е от съществено значение.

ОПИТЪТ НА READING BAKERY SYSTEMS

Резултат с изображение за READING BAKERY SYSTEMS

READING BAKERY SYSTEMS е доставчик на оборудване, използвано за производство на бисквити, крекери, торти и др. Над 50 год. в бизнеса, компанията е изградила световна клиентска база, включваща компании като Frito-Lay, Nabisco, Keebler and Kellogg’s. RBS, се намира в Robesonia, Пенсилвания, произвежда широка гама от продукти, всикчо от миксери за тесто до огромни пещи. “Нашето оборудване се използва за производство с много голям обем", обяснява Michael Cox, мениджър Информационни технологии. През 2003, Reading Bakery Systems заменя софтуерният продукт AutoCAD със Solid Edge. Ръководството прави добър избор, защото успява да увеличи своята производителност. Използвайки AutoCAD, средното време необходимо за дизайна и генериране на производствената документация им е отнемало 3 часа. 

Със Solid Edge при същите изисквания, това става само за 1 час!

Компанията избира Solid Edge по няколко причини. Не само защото Solid Edge е най-лесното решение за SOLID моделиране, но също така включва мощни инструменти за моделиране и асемблиране на продукти от метални листове. Преминаването от 2D към 3D моделиране доведе до непосредствени ползи като гъвкаво параметрично моделиране, бързо визуално асемблиране и възможност за проверка на грешки. Само след няколко успешно реализирани проекта в Solid Edge стана очевидно, че 3D Solid моделирането с дигитален двойник на металните листове е по-бърз и по-точен начин за проектиране детайли и големи асемблирани възли с метални листове. Генерирането на чертежи за производството бе областта, където най-ясно се забелязаха подобренията на подхода в Solid Edge. “Ние отделяхме много време, създавайки монтажни чертежи, и това беше трудно и времеемко.” казва Cox . “Solid Edge елиминира този процес. Вие просто разполагате детайлите и автоматично генерирате изгледи на сглобките. ”

SOLID EDGE SHEET METAL

Резултат с изображение за "solid edge sheet metal"

 

Едно от "тайните" оръжия на Solid Edge при проектиране с листов материал е възможността да се използва базов 3D Solid модел като изходна точка за създаване на формата на листовия детайл. Веднъж създаден, този модел да се използва, за да се "обвие" метален лист. Това ще позволи да определите къде са сгънати ръбовете, къде са разделени, както и да запазите всички производствени параметри. Ползите от този подход идват, когато трябва да направите промени в дизайна. Основното тяло може бързо да бъде редактирано, след което създадената листова "обвивка" ще заеме автоматично новата форма. Solid Edge моделира стандартно с опорни скици и дърво на построение, ни има още едно съществено предимство, и това е Синхронната Технология. Тя дава невероятна гъвкавост и лекота при редактиране геометрията на модела, използвайки техники за директно моделиране с визуални, интелигентни, динамично управлявани взаимоотношения. За потребителя, работещ с листов материал, това дава конкретни предимства пред традиционния подход, базиран на история на построенията.

Solid Edge Sheet Metal има вградени правила за работа с листов материал (като радиуси на огъване, управлявани от типа материал и дебелината на листа), позволявайки Ви бързо да извършвате желаната редакция. Фланците и други построения могат да се "огъват" визуално, като се посочи линията на огъване директно върху 3D модела, без нуждата първо да се създаде скица на профил, след това да се изтегли или да се завърти, така че построението да бъде в необходимият размер. Просто създайте фланец, след което манипулирайте лицевата страна на детайла. Дебелината на ламарината се запазва, както и всички свързани закръгления и гънки. В допълнение на това, Solid Edge предлага така наречените “Live Rules”- "Живи правила", които позволяват да заключвате размери и параметри, като по този начин те се актуализират автоматично при всякакви промени в дизайна - без да се притеснявате за това как е бил построен моделът първоначално!

Вижте повече за листовия материал в Solid Edge на тази връзка ...

РАБОТА С ДАННИ ОТ ДРУГИ СИСТЕМИ
Чест проблем, особено във веригата на под изпълнители е получаването на листови метални части в сгъната форма. Обикновено CAD системите преобразуват геометрията на модела, но потребителя губи важни данни, свързани с това как е огънат детайла. В Solid Edge, най-добрите инструменти в този клас Ви позволят да наследите и редактирате детайла, и автоматично да създавате плосък разгънат модел, който е от съществено значение.

 Ð¡Ð²ÑŠÑ€Ð·Ð°Ð½Ð¾ изображение

ВАЛИДАЦИЯ НА ДИЗАЙНА
Дизайна с листов материал е усещане, предишен опит и познаване на приложението. В зависимост от случая, трябва да се потърси най­-доброто решение в този клас, което да включва инструменти за валидация на дизайна, независимо дали става дума за просто сгъване/разгъване или за преминаване към подходи базирани на анализи на крайни елементи (FEA). Отново стигаме до заключението, че системи, които включват методи за работа с листов материал (инструменти за симулация, които включват техники за моделиране на корпусни детайли) са най-полезни, както по отношение на лекотата на използване, така и на стабилността на резултатите.

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за "SOLID EDGE UNFOLD"

ДОКУМЕНТАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО
Последният етап от процеса след като всички сгънати/ разгънати форми са проектирани, валидирани и одобрени, е документацията за производство. Solid Edge създава чертежи, които документират процеса на производство и операциите за сглобяване, както и нагледни инструкции за експлоатация.

Вижте повече за листовия материал в Solid Edge на тази връзка ...

 
 

Вземете Solid Edge безплатно