ТЕХНИЧЕСКА ПОДГОТОВКА И ПРОИЗВОДСТВО

Разгъвки и CNC програмиране за производство с листов метал

  

 

Огъването на метални листове може да бъде едновременно както наука, така и изкуство. На теория, това се отнася за 99 от 100 случаи и стандартната формула за огъване дава прекрасни резултати. Наред с това обаче, външни фактори, извън софтуера за проектиране, могат да повлияят на характеристиките при огъване по време на производствения процес. На отделен подгъв, това може да не бъде фатално. Ако обаче детайлът има много подгъви, натрупването на множество грешни подгъви може да доведе до това поне един размерен толеранс да бъде превишен.

Solid Edge предлага математически модел по индустриалния стандарт за разгъване на метални листове. Наред с това, продуктът дава възможност за работа с математически модел и формула на потребителя, с цел максимална съвместимост с неговия производствен процес.

Изчисляване на разгъвки по индустриалния стандарт

Solid Edge e стандарт за прецизно изчисляване на точни разгъвки на изделия с огънати метални листове.  Неутралният фактор (или К-фактор, както е известен също) може да бъде променян, за да съответства на специфичния материал на листа, например 0.5 за стомана, 0.33 за алуминий или 0.6 за неръждаема стомана. Формулата за огъване, използвана в Solid Edge е стандарт в индустрията за производство с метални листове. Solid Edge използва неутрален фактор, радиус и възли на огъване за да изчисли дължината на пластината зона (PLZ).

Изчисляване на разгъвки по формула на потребителя

Много инженери, работещи с метални листове имат собствени таблици за огъване, които са разработвали във времето по метода на пробите и грешките. Solid Edge може да използва тези таблици вместо стандартната формула с обвързване на процеса на изчисления с примерни данни от производството на потребителя. Solid Edge се доставя с четири примерни алтернативни решения в неговата "custom" директория. Ако стандартната формула за огъване не дава резултатите, които потребителят очаква, той може да въведе своя собствена формула и да я използва, за да изчислява размерите на разгънатите заготовки за производство. За удобство на конструктора, могат да се използват три алтернативни метода на работа за оптимален контрол на размерите и използването на листовия материал.

Програмиране на CNC машини

Тези възможности дават на Solid Edge да автоматизира максимално най-широко използвания работен поток - този при създаването на готови за производството файлове. Когато се генерира разгъвката, Solid Edge автоматично комбинира всички ко-линеарни линии в една единствена. Налични са опции за конвертирането на единични линии, необходими за отстъпите по ъглите в една линия, чрез използване на въведени толеранси. Така установените условия се използват за генериране на всички разгъвки и са предназначени да осигурят готови за CNC машините програми за последващо производство.

Наред с това, потребителите могат автоматично да добавят обработка за защита на ъглите от прегаряне при рязане с лазерни машини. Последните допълнения за поставяне на продуктови номера и текст върху листовия материал дават допълнителни уникални предимства на Solid Edge и утвърждават мястото на продукта като водещо решение за производства с метални листове.


Вземете под наем

spacecad_logo_2017.png
© 2022 Solid Edge - Bulgaria. All Rights Reserved. Съдържанието на този сайт е под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на SpaceCAD, освен ако изрично не е посочено друго. Публикуване на съдържание от този сайт е допустимо единствено и само след писмено съгласие от SpaceCAD, посочване на източника и добавяне на линк към www.spacecad.bg Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.